De bevalling & Inseminatie

Inseminatie
de Dracht
de Geboorte

Inseminatie

Bij kunstmatige inseminatie wordt het sperma opgeslagen in een kunst schede.
Bij het sperma afgeven springt de hengst op een kunst merrie of op een echte merrie die kunstmatig hengstig wordt gehouden.
Als het sperma opgevangen is wordt het gecontroleerd op de hoeveelheid mm sperma en of de kleur goed is en dus niet is
verontreinigd

Er moeten 600 normaal bewegende zaadcellen verzameld worden dit in verband met kwaliteits verlies met de transport naar de merrie.
Voor het verdunnen van sperma zijn verschillende verdunners beschikbaar.
Verdunners zorgen ervoor dat het sperma in een goede conditie blijft.
Dat komt doordat er voedingsstoffen inzitten.
Gekoeld sperma word opgeslagen in goed afgesloten buisjes met daarop de datum van het afleveren de naam van de hengst en de conditie van het sperma.
De inseminatie mag alleen uitgevoerd worden door dierenartsen of door inseminatoren die een inseminatiecursus hebben gevolgd.
Voor het insemineren moet een dierenarts de eicellen, baarmoedermond, baarmoeder en de eierstokken gecontroleerd hebben.
Gekoeld sperma kan tot 48 uur na de opvang bij de merrie ingebracht worden.
Maar moeten dan om de 2 dagen te worden gecontroleerd op de eisprong.

Top

De dracht en de bevalling:

Een goed drachtigheids percentage van uw fokmerries gaat helaas gepaard met een goede veterinaire begeleiding. Paarden hebben een seizoensgebonden geslachtscyclus, dit betekent dat optimale drachtigheids resultaten te verkrijgen zijn in de periode van ca. maart tot en met september. Ondanks goede hengstigheids verschijnselen, komt het vaak voor dat een merrie niet meteen na een dekking of inseminatie drachtig wordt. Wat kan uw dierenarts doen om een zo goed mogelijk drachtigheids resultaat te krijgen ?

De dierenarts kan door middel van rectaal onderzoek, met behulp v an echo apparatuur het meest ideale tijdstip bepalen voor dekking of inseminatie van uw merrie. Dit gebeurt door de grootte van de follikel (het blaasje op de eierstok waarin de eicel zich bevindt), de mate van hardheid van de follikel, de baarmoeder en de baarmoedermond te bepalen De dierenarts kan met behulp van echo apparatuur al in een vroeg stadium bij uw merrie een dracht vast stellen (al vanaf dag 14 na inseminatie). Een eventuele tweeling dracht wordt vroeg geconstateerd en deze is vaak te reduceren tot een eenling dracht. Soms is bij de vroege drachtigheids diagnostiek al een verminderde kwaliteit van de vrucht vast te stellen.

een foto van de dracht van 14 dagen. Ook wordt de merrie tijdens de dracht gevolgd om eventueel vroegtijdige abortus van de vrucht te constateren en om de kwaliteit van de dracht te bewaken. Soms lukt het niet om de merrie, ondanks de inseminatie op het juiste tijdstip drachtig te krijgen. Dan is het natuurlijk belangrijk om de oorzaak hier van te achterhalen. Soms is dit een ontsteking in de baarmoeder. Of een cyste in de baarmoeder kan ook problemen geven. Ook gebeurd het wel dat de merrie hengstig gespoten wordt door middel van hormoon injekties of door progesteron-rijk voer te geven. Sommige merries hebben door slapte of te zwaar veulenen een niet goed sluitende vulva. Dit wordt het zogenaamde luchtzuigen genoemd. Dat wordt dan dicht genaaid. Tot het moment van het veulenen zijn er over het algemeen weinig problemen. Door de merrie 4 - 6 weken voor het veulenen in te enten zorg je er voor dat het veulen met de biest extra antistoffen meekrijgt. Als de merrie is uitgeteld is het belangrijk haar goed in de gaten te houden om bij een eventueel probleem tijdens de bevalling in aktie te kunnen komen.

Top

De Geboorte

Een merrie is ongeveer 11 maanden en 11 dagen drachtig. De geboorte bij het paard verloopt snel en vaak is het veulen al geboren voor je er erg in hebt. Het is normaal dat ééeen van de hoefjes iets verder terug zit dan het andere.

De nageboorte moet er binnen 6 - 8 uur na de geboorte van het veulen afkomen. Als dit blijft zitten kan de merrie erg ziek worden. De nageboorte moet er uit zien als een broek met dichte broekspijpen, als dat niet het geval is dan kan er nog een stukje nageboorte achter zijn gebleven wat dan verwijderd moet worden. In de dagen na de geboorte mogen er nog wel kleine beetjes helder tot wit vocht uit de vagina komen. Als het er gelig uitziet of niet fris ruikt dan heeft de merrie waarschijnlijk een ontsteking en moet de dierenarts komen.

In de eerste dagen na de geboorte moet het veulen zich attent en levendig gedragen, een schone neus en ogen hebben, niet hoesten en niet kreupelen. Zo rond de tiende dag na de geboorte krijgen veulens vaak diarree. Of dit nu komt omdat de merrie dan hengstig is, of door een worminfectie daarover zijn de deskundigen het niet eens. Zowel het veulen als de merrie moeten dan ontwormt worden. Als de geboorte normaal is verlopen dan mag de merrie in deze veulenhengstigheid weer gedekt worden.

Top
Herkomst Friesepaard
De Bouw van het paard
De bevalling en Inseminatie
Foto's
Fokkerij
 
 
© 2023 alle rechten voorbehouden de Phrysohoeve | Webdesign: Pweb-solutions - © foto's Dirk Caremans.